吉野杉の無垢材による「杜(もり)のオブジェ」

吉野杉の無垢材による「杜(もり)のオブジェ」

0.00

「杜のオブジェ」制作の契機となったのは、大阪の帝塚山学院住吉校のコモンズルームの改修計画である。帝塚山学院は、100年以上の歴史を持ち、小学校・幼稚園・女学校に始まり、現在は幼稚園から大学まで男女共学を含めた教育を展開する帝塚山エリアの名門校として知られている。今回の計画地は、小学生から高校生までが在籍している住吉校である。新しい教育の場としてコモンズルームを計画されており、図書館や多目的ホール等の生徒の共用エリアを改修するものであった。

全体計画は、株式会社山田綜合設計が統括し、そのなかで、廊下部分のインスタレーションをarbolが担うこととなった。廊下は、生徒のためのアクティビティスペースを生み出しながら、コモンズルームエリア全体を繋いでいく場所として位置づけられた。

 インスタレーションをデザインするにあたって、まず、コモンズルームエリアの軸となる廊下は、コミュニケーションを誘発する場であり、それぞれの学びの空間を往来する際の思考の切り替えの場でもあることから、身体的には「動」だが、精神的には「静」の空間として捉えることとした。感覚が研ぎ澄まされる凛とした雰囲気、それでいてどこか優しく包まれるような空間を目指した。そして、帝塚山学院がかつて松林であった歴史や、初代校長である庄野英二先生の森の中で学ぶという教えより、コンセプトは、「森の逍遥」「やわらかな人だまり」「五感に響く新しいシンボル」とイメージした。

また、空間の究極を突き詰めると、空間とは「光」の下での「物体」の巧み且つ正確で壮麗な働きである、という考え方がある。そこで今回は、吉野杉の無垢材による「杜(もり)のオブジェ」を制作するとともに、照明の質にもこだわり、「杜のオブジェ」が浮き上がるように照射することで、シンボリックな印象となるよう計画した。コンセプトを研ぎ澄まし、上質な素材とものづくり、光に焦点を当てることとした。

「杜のオブジェ」の制作は、木工作家の平井健太氏に依頼した。平井氏は、2010年に飛騨高山で木工技術を学び、その後3年間アイルランドにて「joseph walsh studio」に勤務。帰国後、2017年に奈良県川上村にて「studio Jig」を開業。平井氏の技術の特徴は、杉等の木を何重にも重ね合わせ人の手による曲げ加工を行い、美しいうねりのある曲げ木のプロダクトを生み出すことにあり、現在日本でこの技術を持つのは平井氏唯一人である。(2019年3月時点)

「杜のオブジェ」の具体的なデザインについては、廊下は小学生が元気よく通行する場であることから安全性が求められたこと等を受け、管理しやすい1200mm四方程度の小さなオブジェを3つ制作し、アクティビティの中心となる多目的ホール前に配置することとした。制作対象を小さく抑えたことで、限られたコスト・製作期間の中で、平井氏の技術が引き出され、凝縮された造形美が織りなす、他では目にしたことのない空間とすることができたように思う。

 歴史の長い本校には、幾つかのシンボルがある。たとえば、階段の手摺に鎮座するウサギとカメの小さな像は、何世代にも渡って生徒たちの手で撫でられることで、丸みを帯びやわらかく磨かれ、何物にも替え難い存在感を放っていたことが印象的であった。

今回の計画が、新しいコモンズエリアの軸として、生徒たちの感性が研ぎ澄まされ、響き合う、思惟の場となるようにと思いを込めた。そして、「杜のオブジェ」に触れることで、生徒たちが触れた痕跡が風合いとなり、唯一無二の新しいシンボルとして、少しずつ本校の歴史に刻まれていくことを願う。

〈インスタレーション概要〉

帝塚山学院住吉校コモンズルーム改修工事の内共用廊下部分
(全体監修設計| 株式会社山田建築設計事務所)

プロジェクト期間|2018年7月〜2018年12月
木のオブジェデザイン|arbol 堤 庸策 井上裕子
木のオブジェ・製作|木工作家 平井健太
照明計画・製作|モデュレックス
撮影|下村 康典
クライアント|学校法人 帝塚山学院
プロデュース| KIP Corporation 西田 浩子

object d’ art "Mori" (forest)

The reason why arbol worked on “object d’art "Mori"(forest) was for a common spaces renovation plan at Sumiyoshi school of Tezukayama-gakuin in Osaka.

Tezukayama-gakuin has more than 100-year history, it started an elementary school first, and a kindergarten, a girls’ school were founded later, and currently, it consists of kindergarten to university of co-education system, known as a prestigious school around Tezukayama area. The planning site is Sumiyoshi school where from elementary school to high school students commute. Common spaces were planned to create as a new education place, which meant, it was a renovation of a library and a multi-purpose room, the shared spaces for the students.

The whole plan was conducted by Yamada comprehensive design corporation, and among the plan, arbol was assigned to work on installation at a hallway.

The hallway produces an activity space for students, and at the same time, it is positioned as a place which connects the whole common spaces.

As for installation design, the hallway which is an axis of common spaces, is the place for encouraging students to communicate with each other, and also the place for switching their minds during studying time. Therefore the design concept was influenced by the environment that physically it means “mobility”, but psychologically it means “stillness”. The atmosphere where the students could expand their sensibilities, the space where they could feel embraced with kindness, the design was also inspired by these factors. Furthermore, by taking the history that Tezukayama-gakuin used to be a pine forest, and the policy that the first principal of the school, Mr. Eiji Syono had encouraged the students to learn from the forest, into consideration, the concept image became "forest stroll", "gathering place with a soft atmosphere", "brandnew symbol appealing to five senses".

When pursing the ultimate concept of space, there is a thought that space is "object" would work efficiently, exactly, and impressively, under "light". With taking this theory, this time, “object d’art "Mori"(forest) which is made of solid wood of Yoshino cider was created, and at the same time, the quality of lighting was carefully chosen, by having an effect that it illuminates “object d’art "Mori"(forest) like floating in the air,  a symbolic impression image was planned.

Polishing the concept, creating object with extremely high quality, focusing on light.

Object d’ art "Mori"(forest) was created by Mr. Hirai Kenta, who is a woodworker. Mr. Hirai has learned a woodworking skill at Hidatakayama in 2010, and later, for 3years, he had worked at "joseph walsh studio" in Ireland. After return to Japan, he started "studio Jig" in Nara in 2017. His special feature skill is that he can create several layered - bending wood like cider, and produce products which have beautiful lines of bending wood. Currently he is the only one woodworker who has this skill in Japan (as of March, 2019).

For about the design details, as hallway is the place where the elementary school students walk along vigorously, it requires safety first, therefore three small objects d’art were planned in about 1200mms square, whose size is easy to be taken care of, and they are placed in front of the multi-purpose room, the center of activity place. By creating the objects in a compact size, within a limited cost, and time, the ability and skill of Mr. Hirai is shined even more, a condensed beauty of the objects creates a truly unique space which you would not find anywhere else.

In the school with a long history , there are several objects d’art. For instance, small statues of a rabbit and a turtle sitting on the handrail of the stairs, have been touched  by the students for generations, and the touching made the statues rounder and softer as time went by, its impression is hard to explain, showing its existence beautifully.

With this plan,  as an axis of the common spaces, the place was made for students to polish their senses, resonate, and think on their own. Being touched by students, their touched traces of the objects d'art will have a warmer and softer impression, and as an one and only symbol, the objects will be aged along the history of the school little by little.

<Overview of installation>

Internal shared corridor part of Sumiyoshi school of Tezukayama-gakuin Commons room renovation
(Overall supervision design | Yamada Design Office)
Project period | July 2018-December 2018
wood object design | arbol Yousaku Tsutsumi , Yuko Inoue
Object and production of wood | woodworking write Kenta Hirai
Lighting planning and production | Modurex
Photo | Yasunori Shimomura
Client | School of Tezukayama Gakuin
Produced | KIP Corporation Hiroko Nishida

Add To Cart