8HOUSE ミニマリストの二世帯住宅

8HOUSE ミニマリストの二世帯住宅

0.00

東京都練馬区にあり、駅前の賑やかな商店街を抜けた少し先にある。

もともとは、お施主様の義父が事業を営んでいた土地であったが、義父のセカンドライフを機に、そしてお施主様が以前の住まいからの移転を考え始められた事から、家族会議が開かれ土地の次なる活用先として2世帯住宅とすることが決まった。

その他、敷地の広さは25坪、第1種低層住宅、建蔽率50%、容積率100%、準防火地域ということ、義父母の自動車のためのガレージを確保することが求められた。

また、お施主様ご自身も自営業を営まれ、職業柄、デザインにもこだわりがおありになり、お施主様とディスカッションを重ねるうちに、アメリカ西海岸のヴィンテージや自然のファクタ―を取り入れた大らかなで洗練された雰囲気や、ドイツのバウハウスのシンプル且つ機能的でプレーンのあるイメージが沸きあがってきた。

こうして、2家族7人のための、コンパクトなガレージ付き2世帯住宅の計画が始まった。

まず、柱と梁で構成されるジャングルジムのような構造体(平面上2.5m×1.6mの等間隔、奥行5マス×間口3マス、2層)を、限られた敷地一杯に建築物を感じさせるように配置した。シンプルで耐久性のあるグリットは、コンセプトの一つでもあり、その上で法的要件・コストが許す限り床を拡張していく計画とすることで、難しい条件を整理し設計の糸口とした。南西角の前面道路側には、ガレージとデッキを建物に包み込むように配置し、その対角線上の北東角を中庭としてくり抜くことで、限られた敷地ながらも、外部空間を2方向から取り込む計画とした。

 空間構成としては、ガレージの奥が2世帯共用の玄関となっており、玄関から扉を隔てて、3方向に、1階が義父母夫婦のためのエリア、2階のお施主様家族のための階段、共用のバスルームへと繋がっている。1階は、ダイニングを中心に特に無駄のない動線計画とし、和室、洋室、トイレ、クローク、中庭を配置し、和モダンなイメージで計画した。2階は、可能な限り広げたリビングダイニングを中心に、主寝室、子供室、トイレ、デッキを配置し、密度の高いインテリアが映えるよう、建築的に黒子としてシンプルにまとめる計画した。

意匠・素材等については、2階のリビングダイニングは、南側の壁側にキッチンや洗濯機、エアコンなどの設備機器類を納め、床の割り付けや壁、家具、照明のラインを揃え、金属製建具は製作とする等、全体的にすっきりとまとめ上げ、インテリアの主役には、古材を使った約3mの天板を使ったダイニングテーブルを設えた。お施主様が、「天板を見ながらお酒が飲める」とお話しされるように、時を重ねた古材天板の風合いと、窓外の緑が調和し居心地よい空間を作り出している。ダイニングテーブルとデッキとの間の空間は、リビングとしても使えるようゆとりを設け、さらに階段の吹き抜け空間も取り込み、階段壁面へのプロジェクター投影と、天井に埋設した2カ所のスピーカーにより家族で映画鑑賞等が楽しめるよう計画した。家族が多くの時間をリビングダイニングで過ごすことを想定し、主寝室や子供室の広さは最小限にとどめ、子供室は上下2段に個のスペースを分け、ちょっとした隠れ家のような場所として計画した。

 外壁については、ガルバリウム鋼板の波板で覆い、柱や梁も同様に巻き込み、コーナー部分は役物を使わずに仕上げている。

デッキや中庭の外部からの目隠しには、スポーツ施設や公共の歩道の庇等でも使われるような軽快且つ耐久性に優れたテント生地を用いることで、プライバシーと透光性の両面に配慮し、さらにはガルバリウムのシャープな外壁でありながらも、大らかな雰囲気をも湛えられるよう計画した。

デッキからの視界は空のみが切り取られ、居心地の良いプライベート感がある。お施主様は、「外に出掛けなくても都市の自宅でアウトドアを楽しめるかもしれない」と、キャンプ用のテントやタープを張ったり、バーベキュー等を計画されている。

対角線上に分かれる2つの外部空間は、空間的なボリュームや相乗関係だけでなく、ジャングルジムのフレームによって、柱が一定のリズム・同じ高さで内外に配置されることで、デッキも中庭も室内もボーダレスに、独特な拡がり感を感じられるものとなっている。

中庭とガレージの一部の庭木には、目隠しとするための常緑樹のほか、季節を感じられるよう、紅葉の一種であるコハウチワカエデ、春に白い花を咲かせるアオダモ、ブルーベリー等の樹種を織り交ぜ、季節感のある賑やかな造園計画とした。

 採光については、南側からの明るい陽の光がデッキを照らし、室内には軒先から優しく光が導かれ、中庭の周囲は北側の壁面からのバウンドする光が拡散して柔らかな光溜まりとなり、建築と調和させた豊かな明るさを持っている。玄関は、他の明るい室内とは異なり陰影のある洗練された雰囲気を演出することで、全体として光と影のリズムを生み出すよう計画した。玄関の床は、モルタル仕上げで框が円形にくり抜かれており、並べられたご家族の靴を天井からの一筋の照明が照らし、帰ってくるとあたたかく迎えられているような心地がするようにと、思いを込めた。

室内温熱環境については、調湿効果と風合いを考慮し壁や天井を漆喰仕上げとした。断熱材は木造用の吹付け硬質ウレタンフォームとし、サッシは複層ガラス(アルゴンガス入りLow-E)として断熱性を高めた。加えて、外気をフィルターを介して濾過する第2種換気を採用し、住宅の隅々までクリーンな空気の循環が生まれるよう計画した。お施主様より、「畳数同等の容量のエアコンを設置しているが、設定を室温20度、風量は弱レベルのより下の[静風]でも室内は温かく快適」とのご感想を頂いている(2018年12月現在)。

 本計画では、優先される価値観は何かを突き詰め、ジャングルジムのようなフレームをコンセプトに、ご家族の関係性や外部との関係性を柔軟に織り込んでいった。このフレームは、平面的にみると、お施主様にご縁がおありになる「八=8」という数字を描く意味も込めている。暮らしはじめて数ヶ月後には赤ちゃんが誕生し家族も「8」人に。大家族のための住まいとして、これからも末永く賑やかで健康な暮らしを育まれることを願う。

〈概要〉

敷地面積|82.87㎡
建築面積|41.43㎡
1F床面積|44.38㎡ 
2F床面積|41.43㎡ 
延床面積|85.81㎡
容積対象延床面積|74.43㎡
クライアント|親子二世帯
仕上|外壁:ガルバリウム鋼板貼
内部|床:無垢板貼  壁:漆喰塗 天井:漆喰塗
工事期間|2018年6月~2018年11月
構造規模|木造2階建て
基本設計・実施設計・現場監理|arbol
施工|株式会社栄港建設
造園|greenspace
写真|上田宏
ファイナンシャルアドバイス|株式会社ハウス・ブリッジ

▼詳しいご紹介はコチラ▼
ジャパンアーキテクツ ブログ

The site is located in Nerima-ku, Tokyo, a little away at the end of a crowded shopping street.

Originally, the site was owned by the father-in-law of the client, who ran a business there. At the timing of his retirement, the client was considering moving from the previous home, and a family meeting was held. After that, as another way of using the site, they decided that they had the house remodeled to a two-family houses.

Furthermore, the site is 25 tsubo (about 83㎡), category 1 exclusive districts for low-rise residential buildings is applied, building coverage ratio is 50%, it’s in quasi-fire prevention districts, and a parking space for father and mother-in-law is required.

The client himself, also runs a business, he has a exclusively great taste for design, because of his work especially, therefore as discussions were held at many times, the images of a vintage element in America West Coast, or a sophisticated atmosphere which has a nature essence, simple, plain and efficient Bauhaus in Germany were risen.

With this background, the plan of a two-family houses with a compact garage for 8 residents for 2 family started. 

Firstly, pillars and beams are set like a jungle gym (2.5m×1.6m at regular intervals horizontally, depth 5 squares×width 3 squares, 2 layers), to the extent that the whole site is filled with them. The simple, durable grid design is one of the concepts, and it lead to the plan to be organized among the difficult requirements, with expanding the floor space as long as the legal terms and costs were allowed.

At the corner of the south-west side where the frontage faces the road, a garage and a terraceare set, as they are circling the house, and at the opposite side of the north-east side, a courtyard is engraved, so that the house is faced with two-side of the outer spaces, in spite of the limited site. 

For about space structure, the back of the garage is an entrance for two-family-use, and from the entrance, there’re three doors, one for the1stfloor, which is father and mother-in-law space, one for the stairs to the 2ndfloor, which is the client family area, and finally, one to the shared bathroom. At the 1stfloor, a dining room is centered, and a plan of the least waste of the spare space for the best convenience and comfort is chosen, plus Japanese-style room, Western-style room, toilet, cloak, courtyard are set in a way of Japanese-modern style. At the 2ndfloor, a living dining room space is set as large as possible, and the main bed room, children room, toilet, terrace are placed, with the aim of architecturally simple placement, so that the interior design is shined.

As for design and materials, the whole picture is designed to be looked nice and simple, firstly by setting equipment which are kitchen, laundry space, and air conditioner on the west side wall, secondly by aligning the line of laying a floor, wall, furniture, lighting fixtures, thirdly by setting custom-made metal window frames, and finally, for the main interior design of this house, by placing a recycled wood dining table which is about 3m long. As the client says “I can drink, watching and enjoying the table.”, the good old re-used wood table well matches the outside greenery which is seen through the windows, and it creates a comfortable atmosphere. The space between the table and the terrace, can be used as a living room, as the enough space is placed, and movies and TV can be viewed with family members, as a projector is projected on the stair wall, along with two speakers which are set under the ceiling. With an assumption that the family members would spend time together a lot in the living dining room, the sizes of the main bed room and the children room are as minimum as possible, and the children room is divided into two spaces vertically, like a little hidden place.

Exterior walls are covered with wave-shaped galvalume plates, the pillars and the beams as well, the corner sides are finished without decoration of roofing tiles.

Regarding the protection of overseeing from the outside in the terrace and the courtyard, by selecting simple, light, durable tent fabric which are used in sports facilities, or public sidewalk eaves, it gives full consideration of the both privacy protection and daylighting, and warm, kind atmosphere, even though the galvalume plates can be looked sharp and cold. The scenery from the terrace is only sky, therefore it produces a comfortable private space beautifully. The client is planning to set up a tent or a tarp, and have a barbeque, saying “I could enjoy outside activities in my urban home, without going out.” The exterior space which can be seen as two places on the diagonal line, creates a unique open flavor, as it is not only the space bigness, and synergistic relationships, but by the jungle-gym-like frame, the same height pillars are set in and out at regular intervals, the terrace, the courtyard and the inside rooms look borderless. 

About gardening in the courtyard and a part of the garage, evergreen trees are planted for overseeing protection, and in order to feel the change of seasons, acer sieboldianum,  one of the deciduous trees, for enjoying autumn leaves, fraxinus lanuginosa for spring white flower, and blueberry trees are also planted.

As for lighting, the bright sunlight from the south side shines through the terrace, a gentle light from the edge of the eaves illuminates the inside rooms, a reflected light from the north side wall in the courtyard scatters softly, these elements harmonizes the architecture perfectly, and produces rich lightness. By contrast, the entrance has a shadowed sophisticated atmosphere, therefore there is a rhythm of light and shadow as a whole. The floor of the entrance is finished with mortar, and its shape is a half-circle, so that a beam of light from the ceiling illuminates the taken-off shoes of the family members, as if warmly welcoming their return to home.

 About indoor thermal environment, taking the effect of adjusting humidity and appearance into consideration, wall and ceiling are finished with stucco material. Sprayed rigid urethane foam for wooden house is selected as insulation material, and multi-layer glasses (including Argon gas, Low-E) are set on window frames for higher insulation. Additionally, Type 2 Ventilation system, which is open air is filtrated through a filter, is adopted, therefore, fresh clean air is circulated through the entire house smoothly. The client says, “I have installed an air-conditioner, which capacity is equal to the size of the house, but the temperature setting is only 20℃, air volume setting is “Seihu”, which is the weakest setting, but the room is warm and comfortable.” (as of December, 2018)

This plan is created by pursing what the primary sense of value is, and with the design of the jungle-gym-like frame, the relationships among the family members, and the exterior environments are flexibly weaved into the concept. This frame looks 8 figure horizontally, this is intentionally set, because 8 is a lucky number in Japan, and wishing that the client would have a better opportunities, live long in good shape with his family.

site area|82.87㎡
total floor|85.81㎡
first floor|44.38㎡

secound floor|41.43㎡
house member|Two-family
address|Nerima Tokyo JAPAN
structure|cederwood
material|outerwall:Galvalume
innerfloor:cedar wood
                         wall:Plasterer coating
top:Plasterer coating
period|June. 2018- December. 2018
basic・detail design & execution management | arbol
builder|Eiko construction
gardesn|Greenspace
photo|Hiroshi Ueda
financial advice | Housebridge

Add To Cart