house in takarazuka LDKと庭が一体になる平屋

宝塚の家 house in takarazuka

兵庫県宝塚市の山手の住宅街にあり、なだらかな坂の中腹に立地する住宅。
建主は、子供たちと自然との接点を大切にしのびのびと育ってほしいというお気持ちがあり、休日の過ごし方は、家族で街に出かけるよりも公園でのピクニックやキャンプに繰り出されることを好まれることから、住宅についても大らかで伸びやか、コンパクトながらも開放感のある豊かな暮らしを求められた。
そこで、暮らしの中で自然の美しさ等の感性を育んでいけるようにと思いを込めて計画した。
 敷地は3面が道路に面している。敷地をめいいっぱい活用し、建物は平屋としている。
 建物形状については、なだらかに上昇する丘の稜線に沿って屋根を設け、屋根は片流れとしたが、外周は建物から外壁にかけて一筆書きになめらかにすることで、合理的な構造で且つ造形的な建物を目指した。
 プランは庭を囲むようにL字型で、エントランスから手前にはリビングルーム等のパブリックスペース、奥には寝室等のプライベートスペース、中間にはどちらからもアクセスの良い手洗いを配置した。
エントランスからLDKを見渡すと、壁・屋根が斜めの面で構成されており、奥に行くにしたがって角度がついているため垂直方向には抜け感を水平方向には奥行きを与え、全体の空間にリズムや拡がりを感じられるものとしている。キッチンはシンクのみ対面式とし、リビングダイニングと一体感のある計画としている。
リビングルームとからつながる庭との間には、遮るものなくすっきりとした、一体的な空間が生まれるよう、リビング南面に約5mの大開口を設けた。
この大開口は5連の木製建具をしつらえ、カーテンとともに外壁の袖壁の中に引き込めるよう計画した。北側の網戸のある玄関や、東側のキッチンの窓を開ければ、室内にも心地よい風が流れる。
 庭は日常的に楽しむ庭(アウトドアリビング)とし、ご家族がバーベキューを楽しまれることや、時にはキャンプ用のテントを張ることも想定している。庭(アウトドアリビング)に出ると、南と西側への抜け感、北と東側の空の眺めを楽しめる計画としている。
自然採光については、天候や時間によって変化するほのかな陰影感をテーマとし、勾配天井から伸びる軒を深く設けることで、シンプルでモダンな空間構成の中に、日本家屋の雰囲気をそっと織り込んだ。
宝塚の自然豊かな丘陵に寄り添い、庭(アウトドアリビング)を介して山並みや空の模様を楽しみ、シンプルでモダンな暮らしの中で古い良き情緒も体感することで、多様な価値観への造詣を育んでいけるよう、そして、建主と子供たちがのびのびと暮らしてゆけることを願う。

House in Takarazuka

 This house is in the uptown residential area in Takarazuka city, located in halfway up the gentle slope.

The client would like their children to grow up freely and easily in the nature, as for how to spend time on holidays, the family would prefer to go on a picnic or a camp, rather not to go to the city, therefore the house is required to be easy, comfortable, compact, but open and rich. The plan was created with a wish that the daily life would foster sensitivity of the beauty of nature.

The site area is faced with 3 sides of the roads. Using the outside environment as much as possible, the house is a one-story building. At the north side, there is a façade, open space is mainly only at the south side, but when going out to the garden (outdoor living), having an open space toward the south-west side, sky view at the north side. Creating openness at the north and the east side produces a gentle flow of wind.

The roof is set along up with the gentle hill, the setting way is simple, but as it is applied with the house to the outer wall smoothly and unicursally, the house has a rational structure, and a formative design.

The plan is quite simple, L-line shaped, encircling the garden, and from the entrance, the first room is a public space like living room, at the back, private space for bedroom, and in the middle of the house, sanitary room is placed, where it can be accessed by the other 2 rooms.

Looking through at the rooms from the entrance, walls and roof are consisted of tilted lined shapes and the angle gets sharper along with the back, therefore, the rooms look larger horizontally, the whole space become more rhythmical, and spacious.

A kitchen island is set, so the space is compact but has a sense of unity with the living room. The L-lined shaped garden is planned for enjoying its space daily, and can be used for a barbecue or for a camp tent.

At the south side, a vast open space (for about 5m) is placed. 5 wood poles are lined, and with the curtains, they can be hidden inside the outer wing walls, so there is no separation between the garden and the living room, creating a sense of unity clearly.

In sunny days, a part of garden can be used for veranda-like porch, through living room to garden, the family can enjoy and relax at various places.

 As for landscape gardening, considering the site is constructed in embankment to the road, and the passerby view, various kinds of plants are selected at the lower place. To have an easy maintenance, the gravel is chosen.

About natural lighting, the theme is a change of faint shadows along with weather or time. By setting eaves deeply stretched from the inclined ceiling, the atmosphere of Japanese traditional house is softly reflected in a simple and modern space structure.

  Feeling close to rich nature of hill in Takarazuka, through the garden (outdoor living), enjoying the mountains or sky views, experiencing the good old feelings in a simple modern life, these elements would expand a diverse sense of value, and we wish the client and their children would live freely and easily.

敷地面積 | 182.23 ㎡
延床面積 | 65.54㎡
1階床面積 | 65.54㎡
所在地 | 兵庫県宝塚市
クライアント | 夫婦+お子様2人
仕上 | 外壁:ガルバリウム鋼板貼
内部  床:無垢板貼  壁:漆喰塗 天井:漆喰塗
工事期間|2018年3月~2018年09月
基本設計・現場監理|arbol
実施設計|arbol+ はすいけ
施工|株式会社笹原建設
造園|クリエイティブ キンショウエン
ディスプレイ| SHABBY WORKS Inc.
撮影 | 下村康典

site area|182.23㎡
total floor|65.54㎡
first floor|65.54㎡
house member|couple + 2childlen
address|Takarazuka Hyogo JAPAN
structure|cederwood
material|outerwall:Galvalume
           innerfloor:cedar wood
                         wall:Plaster coating
                         top:Plaster coating
period|March. 2018- September. 2018
basic design & execution management | arbol
detail design|arbol + hasuike
lighting | Ushiolighting・ModuleX Inc.
builder|Sasahara Corporation
gardesn|Creative Kinshouen
coordinate| arbol
photo|Yasunori Shimomura